Long Space was set up as a sustainable Artist Run Initiative to provide studio space and exhibition space to local artists.

The space was built using approximately 85% repurposed materials, and features 3 resident art studio spaces along with a shopfront and L-shaped gallery exhibition space available to hire at very reasonable rates for various media.

The exhibition space also offers 2 long light boxes and scope for projections either through the windows, or through the studio spaces as well as hanging and mounting space.

If you are an artist wanting to exhibit, please get in touch. Our exhibition space is a straight hire. We will not take any money from sales of your art work if it is sold on site at our gallery.


Our Story

We initially had a goal to find a shared space to create work, but in our search for the perfect workshop, we accidentally happened upon the empty shop at 419 Melbourne Rd: the old bike shop, and before that, the old Antique shop, and yet again before that (as we discovered when we met an excited woman called Erica outside our front door taking a trip down memory lane), in 1972, an artist studio.

Little did we know when we signed the lease for a shared studio space, that it had been an art studio before and that we would be bringing this shop full circle again in 2018.
We thought it was just an old bike shop.

But of course it had been an art studio previously: it was full of beautiful natural light, had great windows to the street front, was right opposite the train station, down the road from The Substation and surrounded by great gastro pubs, the bowls club and a plethora of cafes. So suddenly the idea of just having it be closed working spaces developed into something greater. It felt like we needed to share this with other rotating artists and it felt a shame to keep it all to ourselves without using the space to its full potential.
Thus the Long Space Gallery, was added to the studio spaces.

We built all the walls ourselves from almost entirely repurposed materials (we knew all that hoarding would be useful at some point!) and all furniture has also been repurposed. Our aim is to save as much material going to landfill as possible, where we can.

We’re excited to share our space and our artists with you. We think it’s a special place and we look forward to showing it off.

Lana and Collin

 
 

Image from State Library Victoria collections

Donate